“Inclusiv - Rețea de centre suport pentru integrarea persoanelor vulnerabile ..."
Afla mai multeScris in data de: 02/07/2009
FDAAM şi sănătatea românilor
Faţă în faţă cu Regele şi Regina Belgiei
Comunicat de presă
Vizita de stat a Majestăţilor Lor Regele Albert II şi Regina Paola a Belgiei în România, în special, în Cristian, nu departe de Sibiu, în ziua de 9 iulie 2009, oferă organizaţiei neguvernamentale FDAAM privilegiul de a-şi prezenta iniţiativele în domeniul sănătăţii ca argument în favoarea cooperării româno-belgiene. Un fapt cu totul deosebit, ce merită să fie cunoscut.
Fundaţia naţionala “FDAAM”
FDAAM (Fundaţia pentru Dezvoltarea Asociaţiilor de Ajutor Mutual) ia iniţiativa în România, la nivel local, pentru îmbunătăţirea stării de sănătate. Istoria noastră este o experienţă construită în 10 ani. FDAAM a folosit acest timp pentru a-şi determina o abordare specifică, ale cărei rezultate se reflectă în îmbunătăţirea sănătăţii în general. Metoda FDAAM are la bază implicarea localnicilor, furnizorilor de îngrijiri medicale şi autorităţilor locale. Eficienţa acestei abordări este dovedită de cele două modele funcţionale: Consiliile Locale de Sănătate (CLS) şi Asociaţiile de Ajutor Mutual (ADAM). De asemenea, în afara celor două modele, FDAAM introduce şi Magazinele de Sănătate.
Solidaritatea belgiană
“FDAAM este onorată de oportunitatea oferită de a ne promova realizările”, declară Jozef Goebels, actualul preşedinte şi, totodată, unul dintre fondatorii FDAAM. “Încă de la primul val de adopţii ale satelor româneşti din 1989-1990, îngrijirea medicală era vizibil o problemă în România. După reforma din 1990 sistemul de sănătate devenise unul polarizat: un sistem de îngrijiri pentru cei care îşi permit mai mult şi sistemul public, pentru restul populaţiei. Din acest motiv, multe comisii/organizaţii din Belgia au încercat să aducă o schimbare în starea seviciilor de sănătate din satele partenere. Împreună, am dezvoltat şi implementat modele sociale de organizare a sănătăţii şi îngrijirilor de sănătate de la nivel local, cu şi pentru locuitori. Acestea ar putea constitui o foarte bună alternativă la serviciile locale de îngrijire medicală din România”.
Două modele
Ca rezultat al celor 10 ani de activitate în comunităţile româneşti înfrăţite cu comunităţi din Belgia, FDAAM propune 2 structuri de sănătate bazate pe solidaritatea dintre beneficiari (locuitori), în strânsă colaborare cu furnizorii îngrijirilor de profil.
Consiliile Locale de Sănătate (CLS) sunt grupuri informale de voluntari şi profesionişti. Pentru început, aceştia întreprind o analiză a situaţiei locale din punct de vedere social. Această analiză le oferă o direcţie în îmbunătăţirea stării sănătăţii şi serviciilor de sănătate din propriul sat/ comună / oraş, printr-un mix de acţiuni specifice. Consiliile Locale de Sănătate (potenţial o mişcare socială) sunt răspândite peste tot în ţară încă din 2008. Tinere CLS au apărut în mai mult de 10 comune: Bordesti, Cerchejeni, Sănduleni, Borşa, Stremţ, Viscri, Apold, Cehu Silvaniei, Caiuţi, Hurezani, Bucoşniţa, …. Toate şi-au luat avânt pentru a răspunde nevoilor locale de sănătate.
Al doilea model este reprezentat de Asociaţiile De Ajutor Mutual (ADAM). Acestea sunt organizaţii locale în domeniul sănătăţii de primă linie, care contractează ori colaborează cu furnizorii de îngrijiri de sănătate pentru a oferi servicii de sănătate accesibile propriilor membri şi comunităţii în ansamblu. În prezent, asociaţiile ADAM pot fi găsite în diferite commune şi oraşe din România: Slatina-Timiş (proiectul pilot din 1999), Cluj-Napoca, Moldoviţa, Berbeşti, Focşani, Iaşi şi Reşiţa.
Alături de CLS şi ADAM, Fundaţia acţionează pentru introducerea Magazinelor de Sănătate. Prin acestea, FDAAM poate oferi produse de îngrijire medicală şi echipamente de refacere (la vânzare sau închiriere) la preţuri foarte accessibile pentru mebri şi non membri. O iniţiativă de business social fără precedent pe piaţă. În prezent, 2 astfel de magazine sunt deschise : la Cluj-Napoca şi Iaşi.
Organizaţie bazată pe oameni
Echipa FDAAM, formată din profesionişti şi voluntari români şi belgieni, cred în abordarea aleasă. De asemenea, o mulţime de voluntari de la nivel local se dedică răspândirii cu success a modelelor CLS şi ADAM pe tot cuprinsul României, adaptându-le constant contextului local. Profesioniştii şi voluntarii CLS şi ADAM aderă la reţeaua naţională şi beneficiază de formare şi dezvoltare continue.
FDAAM este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în 1990 la iniţiativa VZW Geels Roemeniëkomitee, LCM (Mutualitatea Creştină) şi Somepro, cu finanţarea guvernului Flamand. În prezent, FDAAM este sprijinită financiar de LCM, alte organizaţii şi autorităţi belgiene (provinciile Limburg şi Brabantul Flamand, Belgia). Organizaţiile şi municipalităţile belgiene cred în implicarea pentru bunăstarea românilor. În ultimii 2 ani, mai mult de 20 de organizaţii şi municipalităţi au colaborat cu FDAAM pentru a răspândi modelele CLS şi ADAM. Acţionând împreună, înfăptuiesc dezideratul unei Europe sociale.
În căutarea recunoaşterii românilor
Recunoaşterea din partea Belgiei este clară. Dar FDAAM îşi doreşte să merite recunoaşterea românilor. Comunităţile locale beneficiază deja de oportunităţile oferite de FDAAM pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate. FDAAM speră că şi autorităţile supra-locale vor aprecia soliditatea structurilor ridicate local, de la bază. Aceasta poate creşte standardul de sănătate pas cu pas.
Conferința „Proiectul Inclusiv la final” | București, 10.12.2015 PROIS-NV și partenerii săi în implementarea proiectului &bdquo...
Centrul de Incluziune Socială din București-Ilfov, înființat în cadrul Proiectul „Inclusiv – Rețea de centre suport pe...
IMPREUNA CU VOI, PENTRU VOI! Masa rotundaBucuresti - 28 Aprilie 2015 Pornind de la deviza “Investeste in oameni”, Fu...
Din data de 15 aprilie se deruleaza la sediul CIS Nord Est activitatile de instruire pentru calificarea florar decorator, grupa 1
Comunicat de presă post eveniment Masa rotundă - „Principalele bariere ale grupurilor vulnerabile care le limitează accesu...