Romana | English

“Inclusiv - Rețea de centre suport pentru integrarea persoanelor vulnerabile ..."

Afla mai multe

Arta inchistririi oualor la Moldovita

Scris in data de: 22/04/2008

Asociaţia de Ajutor Mutual A.D.A.M. Moldovita,  in Duminica Floriilor, a organizat  cea de-a doua ediţie a Târgului de ouă de Paşti.

 

Arta inchistririi oualor la MoldovitaCâteva zeci de huţuli din Moldoviţa, dar şi din localităţile limitrofe, au fost prezenţi la târg cu cele mai frumoase ouă închistrite. Fie că erau tineri sau vârstnici, cu ouă închistrite de ei sau cu ouă încondeiate de bunici şi adunate în colecţii personale, târgul de la Moldoviţa a fost un succes, un pas mic spre o realizare mare, aceea de a face din Moldoviţa o localitate – emblemă a meşteşugului închistririi ouălor.

Tradiţii locale

Printre cei care au pus bazele acestei manifestări, care se doreşte a fi una cu tradiţie la Moldoviţa, se numără Mihaela Hiche şi Casian Balabasciuc, care au apreciat, la deschiderea oficială a târgului, „că prin această acţiune se doreşte punerea în valoare a tradiţiilor locale şi a oamenilor care prin munca, arta şi dăruirea lor le perpetuează. Totodată se doreşte evidenţierea frumuseţii portului popular din bazinul Moldoviţei”.

Lucia Condrea, cunoscută deja ca o ambasadoare a Moldoviţei peste hotare, după ce în 15 ani a participat la peste 90 de expoziţii internaţionale cu ouă închistrite, decorate, în şase tehnici diferite, a sprijinit cu tot sufletul iniţiativa Asociaţiei de Ajutor Mutual A.D.A.M. Moldoviţa de a avea un târg al ouălor în localitate.

 
Colecţie personală de 250 de ouă

La Târgul de ouă de la Moldoviţa am întâlnit-o şi pe Maria Năstase, care a venit cu o colecţie personală de 200 de ouă închistrite, pe care le-a adunat de-a lungul timpului.

„Este o pasiune de-a mea. Am o colecţie personală de peste 250 de ouă închistrite, ouă pe care le-am achiziţionat în timp. Nu ştiu să încondeiez ouă, dar mi-a plăcut să adun aceste mici capodopere”, ne-a spus Maria. Ea s-a ocupat toată viaţa de cifre, fiind contabil, dar asta nu a împiedicat-o să iubească culorile, geometria ouălor şi arta lăsată de strămoşii ei. Femeia ne-a spus că deocamdată nu s-a gândit ce va face cu colecţia. Chiar dacă fetele ei nu sunt interesate de colecţia de ouă, femeia speră ca măcar nepoatele să pună preţ pe aceste nestemate şi să le primească drept moştenire de la bunică.

 
Tinerii, interesaţi de tradiţiile huţule

Arta inchistririi oualor la MoldovitaNe-am bucurat să descoperim şi tineri interesaţi de arta încondeierii ouălor. Circa 15 elevi de la Grupul Şcolar „Vasile Cocea” Moldoviţa au început, de vreo trei ani, să încondeieze ouă în mod organizat, la un cerc de creaţie coordonat de profesoara Elisaveta Bârleanu.

Ei nu învaţă doar să închistrească ouă, ci şi să danseze, să se îmbrace şi să preţuiască costumul popular huţul (catrinţă ţesută cu dungi verticale de culoare roşie, cămăşi din bumbac cu cusătură deasă – negru, galben, roşu, baticuri mari, în culori vii – roşii cu flori multicolore, opinci din piele de porc).

Majoritatea încondeietoarelor care s-au prezentat la târgul de duminică purtau costumul popular huţul. Un alt grup de tinere încondeietoare veniseră de la Câmpulung Moldovenesc. Ele activează de doi ani la cercul de creaţie al Şcolii „Bogdan Vodă”, coordonat de profesoara Otilia Mahu (câştigătoarea din acest an a trofeului Festivalului Internaţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti).

Otilia s-a născut în Moldoviţa şi îi învaţă pe tinerii din Câmpulung arta încondeierii ouălor după metode vechi, huţule, specifice în bazinul Moldoviţa.

 
Spectacol şi premii

Încondeietoarea Lucia Condrea a fost prezentă la târgul din Duminica Floriilor cu câteva exponate - ouă decorate – din colecţia personală, piese care se găsesc permanent în muzeul ouălor încondeiate pe care l-a inaugurat, anul trecut, la Moldoviţa. Contribuind foarte mult la realizarea acestui târg, Lucia Condrea a apreciat că „incontestabil, cele mai frumoase, mai reprezentative şi mai sugestive ouă închistrite, purtătoare de simboluri străvechi, precreştine, sunt ouăle ce provin din teritoriile locuite de huţuli. Huţulii sunt universal recunoscuţi pentru măiestria cu care realizează ouăle pascale, care au devenit oarecum emblematice pentru ei”.

În timp ce zeci de vizitatori priveau cu admiraţie expoziţia de ouă închistrate, elevi de la câteva şcoli din Moldoviţa şi împrejurimi au prezentat un scurt spectacol. La finalul târgului de ouă, majoritatea încondeietorilor au primit premii simbolice din partea organizatorilor.

(sursa:Monitorul de Suceava)

Noutati FDAAM

Conferința „Proiectul Inclusiv la final” - 10.12.2015

Conferința „Proiectul Inclusiv la final” | București, 10.12.2015 PROIS-NV și partenerii săi în implementarea proiectului &bdquo...

Stire completa

CIS București-Ilfov - Primul grup de Babysitter au inceput practica

Centrul de Incluziune Socială din București-Ilfov, înființat în cadrul Proiectul „Inclusiv – Rețea de centre suport pe...

Stire completa

IMPREUNA CU VOI, PENTRU VOI!

IMPREUNA CU VOI, PENTRU VOI! Masa rotundaBucuresti - 28 Aprilie 2015     Pornind de la deviza “Investeste in oameni”, Fu...

Stire completa

CIS Nord Est - florar decorator, grupa 1

Din data de 15 aprilie se deruleaza la sediul CIS Nord Est activitatile de instruire pentru calificarea florar decorator, grupa 1  

Stire completa

Comunicat de presă post eveniment, masa rotundă „Principalele bariere ale grupurilor vulnerabile care le limitează accesul la educație si ocupare“

Comunicat de presă post eveniment Masa rotundă  -   „Principalele bariere ale grupurilor vulnerabile care le limitează accesu...

Stire completa

Arhiva noutati