“Inclusiv - Rețea de centre suport pentru integrarea persoanelor vulnerabile ..."
Afla mai multeScris in data de: 09/11/2010
Forumul Romania - Belgia pentru Cooperare Descentralizata:
'De la solidaritate la parteneriate'
Arad, 4 - 6 Noiembrie 2010
La mijlocul acestui deceniu a existat un mare interes in a organiza Forumuri Descentralizate in Romania in cooperare cu diferite tarii din UE. Acest lucru poate fi vazut ca o faza de pre-access la Uniunea Europeana. In sfarsit, a fost creat un text unde aceste Forumuri au fost mentionate in diferite domenii din care sa se aleaga liber intre cele doua tari participante. Este remarcabil ca in textul acordurilor descentralizate Romano-Belgiene, o multime de termini sociali sunt inclusi. Ca un rezultat al acestei initiative, primul Forum Romano-Belgian a avut loc la Bruxelles in Decembrie 2006. Ideea a fost sa sa organizeze un astfel de Forum si in Timisoara in urmatorul an, in 2007. Din cauza crizei guvernamentale din Romania, Forumul nu a putut avea loc si partenerii Belgieni (Somepro, ADR, OVR and PVR) impreuna cu FDAAM si ADAMSlatina-Timis au organizat acel forum in Slatina-Timis, in Mai 2007.
Aceasta a fost in continuare ideea Ambasadorului Romaniei in Belgia, Ovidiu Dranga, sa organizeze un nou Forum in Romania in acest an. Consiliul Judetean Arad si in special presedintele Nicolae Iotcu a fost dispus sa organizeze acest Forum in Arad. O intalnire cu diferiti parteneri din Belgia si Romania a fost organizata la Ambasada Romaniei din Bruxelles, unde a fost planificat un nou Forum pentru perioada 4-6 Noiembrie 2010 in Arad.
Forumul a fost dedicat sarbatoririi a 130 de ani de relatii diplomatice intre Belgia si Romania, 20 de ani de cooperare in salvarea si dezvoltarea satelor Romanesti (Operation Villages Roumains) si a presedentiei Belgiene a Uniuni Europene in a doua jumatate a anului 2010. Acesta este, de asemenea, unul din motivele pentru care partenerii Belgieni, find voluntari ai Somepro, ADR, OVR si PVR, au ales elemente relationate cu activitatile lor desfasurate in Romania.
La inceputul Forumului, atat presedintele Consiliului Judetean Arad, Nicola Iotcu, cat si rectorul universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad, Ambasadoul Roman si Ambasadorul Belgian au tinut un discurs plin de cuvinte de multumire si de spreranta pentru viitor. De asemenea, au mentionat importanta unei bune urmariri indeaproape a acestui Forum. Intrebarea „Descentralizarea in Europa, o abordare optimista sau de ce administratile si societatile vor sa se descentralizeze?" a primit raspuns prin discursul invitatului Luc Van den Brande, la Belgian si presedinte a CIVEX, o comisie a comitetului Regiunilor la Uniunea Europeana. El a explicat intr-o foarte buna maniera faptul ca descentralizarea trebuie luata in serios. Nu ca o aparenta sau ceva indepartat, ci trebuie facuta impreuna cu autoritatile reale si cu sprijin financiar subtantial. Descentralizarea ar trebui vazuta ca un mijloc de construire a comunitatilor si ca o „Guvernare Perfect Adaptata" locala si aproape de locuitorii sai. Este important ca cetatenii sa aiba puterea de a influenta luarea decizilor si sa le controleze mult mai bine. Toate acestea, cu avand respectul cuvenit fata de principile auxiliare, atat pe verticala, cat si pe orizontala. Acest lucru inseamna ca nu numai institutile si administratile sa fie implicate, dar sa faca loc si actorilor antreprenori din acest domeniu, cat si din cel economic, social etc. Descentralizarea are si un cost. De aceea, trebuie sa fim atenti la transferul capacitatii umane de la nivel national la cel regional si la administratii locale. Descentralizarea inseamna GUVERNARE BUNA.
In continuare, au luat cuvantul atat reprezentanti ai Ministerului Mediului, Sanatatii si Educatiei, cat si Ministrul Roman al Afacerilor Externe.
Dupa-amiaza, la orele 17, succesiv grupuri de lucru pe Sanatate, Educatie, Mediu, Societate Civila, Drept si Siguranta Publica au prezentat mode din ambele tari. Rezultatele si concluziile Forumului pot fi gasite pe websiteul Forumului din Arad.
Eu, personal, am prezentat urmatoarele concluzii: "In general trebuie mentionat ca in Romania, incepand cu Forumul din Belgia din Decembrie 2006, este clara o evolutie a definitiei termenului "Descentralizare". De asemenea, scopul nu este de a cataloga acest Forum din Arad ca un eveniment singular, ci este nevoie sa decidem azi asupra une metode de urmarire indeaproape a rezultatelor. Acest lucru poate fi facut printr-un numar permanent de grupuri de lucru in jurul temelor discutate pe parcursul Forumului si a altora rezultand intr-un nou Forum pe parcursul anului 2012. Daca acest lucru nu se va intampla, grupul de voluntari Belgieni ai ADR, OVR si PVR cat si cei din partea Romana, se vor simti „folositi" in a da acestui Forum importanta si grandoare.
Acesta este, in urmare, un apel clar la autoritatile din ambele tari (Ministerele Afacerilor Externe, Ambasadeler si Autoritatile Regionale) cat si un apel la Europa pentru a intrevedea mijloace si posivilitati de a construi in continuare si de a muncii in jurul rezultatelor obtinute in cadrul Forumului din Arad printr-o permanenta consultare in viitor. Trebuie, de asemenea, sa fie clar ca totii partenerii importanti, mai ales autoritatile cu putere de decizie, dar mai ales administratile local si organizatile societatii civile trebuie implicate. O evaluare aprofundata a Forumului prin diferiti jucatorii trebuie sa fie facuta si rezultatele trebuie incluse in concluzile finale si in recomandarile din cadrul Forumului."
Referindu-ne in special la grupurile de lucru pe sanatate, urmatoarele concluzii au fost trase la sfarsitul forumului:
Jozef Goebels.
Presedinte a ADR-Vlaanderen.
Presedinte a FDAAM.
ARAD, 06 Noviembrie 2010.
Conferința „Proiectul Inclusiv la final” | București, 10.12.2015 PROIS-NV și partenerii săi în implementarea proiectului &bdquo...
Centrul de Incluziune Socială din București-Ilfov, înființat în cadrul Proiectul „Inclusiv – Rețea de centre suport pe...
IMPREUNA CU VOI, PENTRU VOI! Masa rotundaBucuresti - 28 Aprilie 2015 Pornind de la deviza “Investeste in oameni”, Fu...
Din data de 15 aprilie se deruleaza la sediul CIS Nord Est activitatile de instruire pentru calificarea florar decorator, grupa 1
Comunicat de presă post eveniment Masa rotundă - „Principalele bariere ale grupurilor vulnerabile care le limitează accesu...