Romana | English

“Inclusiv - Rețea de centre suport pentru integrarea persoanelor vulnerabile ..."

Afla mai multe

Buletin informativ "Sanatate pentru toti" -Nr.1, Aprilie

Scris in data de: 01/04/2011

Buletin informativ "Sanatate pentru toti" - Nr.1, Aprilie

Fundatia nationala FDAAM  Stiri, evenimente, actiuni 
 


Viziunea FDAAM privind starea sanatatii din România

De mai bine de 20 de ani, sistemul român de sanatate a trecut prin numeroase încercari de reforma. În ciuda acestora, prea putine lucruri s-au schimbat în bine, iar masurile luate în prezent par sa înrautateasca situatia si mai mult. Pentru ca sunt preocupati de propria lor sanatate mai mult decât oricine, oamenii din comunitatile locale în care lucram (dar si partenerii lor din Belgia) au depus eforturi pentru a îmbunatati starea de sanatate pe plan local, pornind de la nevoile reale de îngrijiri socio-medicale. În numele acestor oameni, al eforturilor lor de peste 10 ani, FDAAM a hotarât sa ia atitudine fata de schimbarile din sistemul medical. În perceptia noastra, acestea sunt adoptate si implementate într-un mod mult prea arbitrar pentru a fi eficiente. De aceea, la initiativa domnului Jozef Goebels, presedintele Fundatiei, echipa FDAAM a colaborat la realizarea unui document de viziune asupra starii sanatatii din România, expunând totodata posibilitatile de îmbunatatire a acesteia. Documentul este structurat în 11 puncte, dintre care amintim: finantarea sistemului, reglementarea lui, descentralizarea spitalelor, recompensare medicilor, importanta preventiei, rolul pacientilor, guvernanta locala. În perioada urmatoare, documentul va fi publicat pe pagina de web a Fundatiei si va fi diseminat în mediul online si catre mass-media.

7 aprilie - Ziua comuna de actiune în reteaua CLS - ADAM

În 2011, ca în fiecare an, FDAAM încurajeaza toate Comitetele Locale de Sanatate si Asociatiile de Ajutor Mutual sa celebreze zilele internationale de sanatate prin actiuni locale. Participând la aceste "zile de actiune comuna", în fapt, CLS-urile si ADAM-urile trateaza probleme locale de sanatate, la nivel national, într-un context international.
Anul acesta am ales  3 zile internationale de sanatate ca punct de pornire pentru actiuni comune:  7 aprilie - Ziua mondiala a Sanatatii, 17 octombrie - Ziua mondiala a eradicarii saraciei si 5 Decembrie - Ziua Internationala a voluntarilor în slujba dezvoltarii sociale. Tema Zilei Mondiale a Sanatatii din acest an este combaterea rezisten?ei la antimicrobiene sub motto-ul “Daca nu luam masuri azi, nu vom mai putea trata mâine!”. CLS-urile si ADAM-urile pot lua propriile masuri de 7 aprilie si pot aduce în atentia comunitatilor locale probleme de sanatate specifice, precum: rezistenta la antibiotice sau excesul de antibiotice, ori probleme mai generale, precum accesul la medicamente. În functie de ceea ce veti organiza, trainerii FDAAM va pot oferi materiale educationale sau va pot ajuta la organizarea de evenimente. Invitam cât mai multe CLS-uri si ADAM-uri la actiune si va dorim mult succes!

 Asociatii de Ajutor Mutual  ADAM Slatina - Timis 

 Multa sanatate, de la ADAMS!

Pe fundalul crizei din sistemul de sanatate, de la ADAMS continua sa vina vesti bune. Din aprilie, ADAMS lanseaza ADAMS-ACASA, serviciu de îngrijiri socio-medicale la domiciliu, pentru pacientii din Slatina-Timis si din cele doua puncte de lucru,
Resita si Caransebes. Autorizatiile au fost accordate, contractele cu CASA pregatite, a fost angajat si asistentul medical calificat pentru livrarea serviciilor, iar din Belgia sunt asteptate sa ajunga 2 masini donate de Crucea Alb-Galbena.
În Caransebes, ADAMS a obtinut spatiu si alte facilitati necesare pentru dezvoltarea unui punct de lucru complet, cu servicii de îngrijiri la domiciliu, sistem de medioteca, centru de informare, cabinet medical, camera de revalidare. Serviciile vor fi dezvoltate prin colaborarea cu Primaria Caransebes, Clubul Pensionarilor si CAR Caransebes.
La sfârsitul lunii aprilie, ADAMS va gazdui întâlnirea regionala a Organizatiilor Locale de Femei (OLF) si de Barbati (OLB). Reprezentantii organizatiei de barbati din Geel, Belgia, vor fi prezenti cu aceasta ocazie si vor organiza deja traditionalul cross din Slatina. ADAMS si Scoala din Slatina timis participa la proiectul initiat de Asociatia Grupurilor Locale de Tineret,  "Sa învatam sa ne jucam", un proiect prin care copiii din scoli sunt pregatiti sa organizeze zile de joaca saptamânale, în scoala, asistati de rofesori coordonatori.
Chiar si în ceea ce priveste promovarea, vestile sunt la fel de bune. De Ziua Mondiala a Sanatatii, ADAMS va instala un cort în centrul Caransebesului, de unde va distribui pliante si va explica sistemul asociatiilor mutuale. Speram, aceasta va contribui si la strângerea de 2%. Mai multe despre initiativele ADAMS puteti afla online, urmarind pagina de Facebook a Asociatiei (click aici) sau contul de Twitter: www.twitter.com/AdamSlt.

Pentru detalii, contactati: Ioan Suru, mutualite_csro@yahoo.com



 Comitete Locale de Sanatate  CLS Viscri  

 Azi crosetam sosete, sâmbata mergem la ginecolog


Datorita colaborarii dintre CLS Viscri, Asociatia Viscri Începe si Fundatia Agapedia, femeile din satul Viscri (jud. Brasov) au mai multe posibilitati sa se îngrijeasca de propria sanatate. În fiecare week-end, voluntarii CLS Viscri organizeaza  transportul femeilor pâna în Brasov, la Centrul SocioMed al Fundatiei Agapedia.  Aici, femeile beneificaza de asistenta gratuita de planificare familila si contraceptie. Datorita sprijinului financiar accordat de Comitetul din Glabbeek, CLS Viscri finanteaza deja transportul si realizarea testului Papa Nicolau pentru toate femeile din program. În cazul prescrierii de tratamente, beneficiarele trebuiau sa suporte singure costurile si pentru ca aceasta era peste posibilitatile lor, CLS Viscri a hotarât sa acopere, la nevoie, si costurile de tratament.  Pentru a beneficia de aceste servicii pentru cât mai mult timp, într-un numar cât mai mare, femeile vor contribui la sustinerea acestui program crosetând câte o pereche de sosete. care apoi vor fi vândute turistilor prin Asociatia Viscri Începe. Astfel, parte din banii cheltuiti pentru transport, teste si tratamente vor fi recuperati si reinvestiti, ceea ce va asigura resursele pentru continuarea programului si extinderea numarului beneficiarelor.
Pentru detalii, contactati: Maria Panait, panait.m1972@yahoo.com


  CLS Cehu Silvaniei 

  Saptamâna sanatatii în institutiile de învatamânt

Întrebându-se de la ce vârsta ar trebui sa învete tinerii si copiii sa pretuiasca sanatatea, CLS Cehu a aflat: cât mai devreme!
Si de unde sa înceapa? De pe bancile scolii. Astfel a aparut ideea proiectului "Saptamâna sanatatii în institutiile de învatamânt", un proiect de parteneriat educational implementat în februarie 2011, în scolile si gradinitele din Cehu Silvaniei. Activitatile au implicat copii, tineri, parinti, cadre didactice si medicale, dar si reprezentanti ai administratiei locale. La Gradinita 1, copiii au participat la un concurs de desene, cântece si poezii pe tema igienei corporale. La Gradinita Nr. 2, medici pediatri au discutat cu parintii despre "Sport, miscare, sanatate" si despre "Sanatatea din toate". În scolile gimnaziale, copii au participat la sesiuni de "Educatie pentru dinti sanatosi" si la ateliere de preparate din fructe si legume. Tinerii de la gimnaziu au aflat de ce drogurile sunt "Marea pacaleala" si cum sa le evite. Prin activitatea "El si ea", medicii au discutat cu tinerii despre sanatatea lor sexuala si metodele moderne de contraceptie. Consilierul psihopedagog partener a adus în atentie bolile rare ("Rare, dar egale") si, nu în ultimul rând, un invitat special le-a spus tinerilor tot "Ce e bine sa stim despre diabet". Asadar, la Cehu a fost o saptamâna plina de sanatate. Îi felicitam si le dorim la fel de mult succes si la urmatoarele actiuni.

Pentru detalii, contactati: Maria Cordea, m.cordea@gmail.com



 Sanatate în România  Oportunitati / tendinte / informatii utile 


Inechitati în sistemul de sanatate din România


În cadrul adunarii generale a Colegiului Medicilor din România (24 martie), dr. Aurora Dragomiriteanu si prof. dr. Vasile Astarastoae au prezentat raportul intitulat "Inechitati în sistemul de sanatate din România" potrivit caruia îmbatrânirea populatiei, cheltuielile si problemele de sanatate vor ridica mari provocari pentru viitorul sanatatii românilor. Potrivit raportului, dupa 65 de ani, speranta de ani sanatosi este de 16,5 pentru femei si 13,6 pentru barbati. Mortalitatea infantila în România si mortalitatea materna au cele mai ridicate valori din Uniunea Europeana. Primele cinci cauze de deces sunt bolile aparatului respirator, cancere, bolile aparatului digestive, accidentele si bolile aparatului respirator. Avem valori mari ale ratelor de mortalitate sub vârsta de 65 de ani pentru cauze care pot fi evitate prin masuri eficiente bazate pe dovezi de sanatate public, ca de exemplu boala cardiac ischemica, cancerul de sân, cancerul de col uterin, cancerul pulmonar, pneomiile, mortalitatea legata de consumul excesiv de alcool, sinuciderile, accidentele de transport si SIDA. Pentru a afla si mai multe despre starea de sanatate a românilor, tendintele de îmbolnavire si locul ocupat de asistenta medicala româneasca în raport cu media europeana, cititi continuarea aici... (Sursa: www.infosanatate.ro)

Competitie de micro-proiecte standard privind alimentatia sanatoasa la copii

S-a lansat competitia pentru demararea a 400 de micro-proiecte la nivel national, pe metodologie VIATA, proiecte care vor beneficia de sustinere materiala sub forma unor pachete standard de materiale ce faciliteaza miscarea si alimentatia sanatoasa în rândul copiilor si adolescentilor.  Cititi continuarea aici...  Sursa: www.comunitate-sanatoasa.ms.ro.


Copyright © 2011 Fundatia pentru Dezvoltarea Asociatiilor de Ajutor Mutual - FDAAM, Toate drepturile rezervate.


Noutati FDAAM

Conferința „Proiectul Inclusiv la final” - 10.12.2015

Conferința „Proiectul Inclusiv la final” | București, 10.12.2015 PROIS-NV și partenerii săi în implementarea proiectului &bdquo...

Stire completa

CIS București-Ilfov - Primul grup de Babysitter au inceput practica

Centrul de Incluziune Socială din București-Ilfov, înființat în cadrul Proiectul „Inclusiv – Rețea de centre suport pe...

Stire completa

IMPREUNA CU VOI, PENTRU VOI!

IMPREUNA CU VOI, PENTRU VOI! Masa rotundaBucuresti - 28 Aprilie 2015     Pornind de la deviza “Investeste in oameni”, Fu...

Stire completa

CIS Nord Est - florar decorator, grupa 1

Din data de 15 aprilie se deruleaza la sediul CIS Nord Est activitatile de instruire pentru calificarea florar decorator, grupa 1  

Stire completa

Comunicat de presă post eveniment, masa rotundă „Principalele bariere ale grupurilor vulnerabile care le limitează accesul la educație si ocupare“

Comunicat de presă post eveniment Masa rotundă  -   „Principalele bariere ale grupurilor vulnerabile care le limitează accesu...

Stire completa

Arhiva noutati